nuffnang

AWESOME BLOGGERS

Thursday, 11 April 2013

Bile nak kerja??


Manusia.. Tak pernah puas.. itu lumrah..
Sepanjang hidup aku lepas tamatnya kisah stadi dan sekarang bergelar Alumni UiTM
aku belum lagi punya rezeki.. seperti yang lain..rakan-rakan yang lain mungkin sekarang
dok buzy kumpul duit tok beli aset segala bagai.. keta wajib!! rumah.. bagi duit kat mak ayah..
shopping sakan hujung bulan.. and.. most important thing!!! kawen lerr kan..
Sape taknak kawen?? Kau Gila!!

sumber : incik google


Tapi aku?? masih lagi begini.. Kenapa?? 
Belum ada rezeki kan.. Sabarlah.. Rezeki Allah tu dimana-mana..
Allah akan bagi pada masa yang hanya Dia tahu..

Kau kata :
aku pemalas.. aku tiap hari online bukak website carik keje
Ko ingat aku men fesbuk je? men belog je?? Instagram.. we chat ape ntah semua..
eh korang.. add la we chat kite : SNurulNadirah ^_^
aku pemilih sangat.. tak kan nak aku apply jadi cleaner plak kot..
kerja as cleaner tu memang halal..aku bukan nak sombong sebab ada ijazah..
tak de makna nye korang oi.. masalah nya.. aku kene la carik kerja yang aku boleh dapat 
experience daripada apa yang aku belajar kan..dah tu berbaloi la aku belajar 5 tahon..
 pengorbanan mak ayah semua untuk aku.. kalo takat nak aku keje jadi camtu..
tak yah nye aku nak pegi perah otak, tak tido malam bagai demi nak siapkan asaimen. 

sumber : incik google

Pegi inteview.. dah 8 kali kot.. Ko cakap aku tak apply.. Sepak kang!!
Nak harapkan orang tolong kau?? Jangan mimpi laa OK!!
Aku bukan nak sombong..Tapi aku bangga dengan perangai mak aku ni..
Dulu masa anak-anak buah dia tak de kerja bagai.. (asyik main word bagai je aku hari ni)
asal dia tengok iklan je.. dia sanggup pegi call anak-anak buah dia untuk inform dorang..
tolong hantar resume semua.. Tapi bile part anak die yang belum dapat kerja..
tak de sorang pon yang hulurkan bantuan walaupon sekrang kerja pangkat besar-besar..
hidup senang lenang.. Itulah manusia kan..
Aku pon ade cakap kat mak.. tak yah nak mintak tolong kat dorang
Just trust me and rezeki Allah..
Jangan mudah lupa diri. Nauzubillah..

Sekarang aku cuma perlu percaya pada kebolehan diri aku..
dan bukan bergantung pada pangkat atopon pertolongan orang lain.. Ingat masa susah kita jugak..


Thanx sangat-sangat Nadia ^_^ and pada korang yang tolong doakan Nia..
Semoga Allah balas balik jasa-jasa korang ye.. and support form family..
kawan-kawan kat blog.. fesbuk.. instagram.. we chat.. twitter semua..
Tengkiuuu sangat-sangat!! nak balas dengan wang ringgit belum mampu skrang ni.haha
Nia doakan korang semua berjaya dunia dan akhirat dalam hidup masing-masing ok!!


25 comments:

CtAyue said...

sabar dik..inshaAllah akan ada rezeki kerja nt utk nia. ekceli akak dh pun lalui fasa itu semua and now im happy dgn life skrg..SRT berijazah..hehe.. mmg org mengata dan msh lg ada yg bertanya but hanya kita je yg tahu apa keputusan dan pilihan terbaik dlm hidup kita.. so jgn stress sgt erk.. nt dapatlah kerja tu.sabar kay.. semoga Allah s.w.t permudahkan rezeki nia. amin..

Cik Tanpa Nama said...

salam sis, sabar y...
rezeki ada kat mana2...sis amik kos apa ye dulu ?:)

cik nana said...

Sabar Nia. Tiap org dugaan lain-lain, rezeki lain-lain, jalan hidup lain-lain. Insyallah Dia dah sediakan sesuatu atas usaha Nia selama ni. Masa yg ada berehat lagi boleh nanti kalau dah kerja takde masa nak rehat2. Take care Nia.Rinduuu..

Mime MF said...

Insyallah..ada la rezeki tuh nt...doa byk2 key supaya cepat dpt keja..don't give up..btw, sy pun tgh risau lepas internship kn la crik keje..risau2...hehe

Hafizah Alsa said...

samelah kita. hehe. ni yg uat sakit kpla sllu. tp takpa sabar dulu.. inshAllah ada rezeki juga.

Chic Na said...

InshaAllah bila dah sampai waktu nanti dpt la keja. yg penting jgn give up tau. ;)

NIA SI DRUMSTICK said...

kak ct ayue : yup..the beginning always the hardest kan kak..
org asyik tau nk mengate je kan..sob2..aminn...thanx akak..

NIA SI DRUMSTICK said...

ciktanpanama : kos resource center mgt.. blh d kra.cam libry jgak la..

NIA SI DRUMSTICK said...

nana : sangatt rinduu nana jgak..rindu nana salu tlg komen sini.huhu
insyaAllah..Allah sediakn yg terbaik utk hamba2 nya kan nana..tc jgak nana..

NIA SI DRUMSTICK said...

mime : insyAllah..nia xkan berhenti meminta pd Allah..xpe..rezeki msg2 kan..

NIA SI DRUMSTICK said...

hafizah : sabar + usaha + tawakal ..insyaAllah ade rezeki kt nnti okie..sm2 doa ek fizah..

NIA SI DRUMSTICK said...

chic na : aminnn..

Anisa Anuar said...

sama la kita...sama2 jgn putus asa okay? =)

Nick Nashram said...

jom jadi cikgu..mesti ramai budak yg suka kalo nia jadi cikgu :)

hazwan hairy said...

situasi kita cm sama ja..hahaha..

NIA SI DRUMSTICK said...

nick : kalo lah dpt apply camtu ja trus dapat kan mudah..waaa!! sob2.. kat sekolah nick tu ade kosong ke?hahaha

NIA SI DRUMSTICK said...

Hery : ye ke??siaannn kite kan..hukhukhuk. :(

Mila Ahmad said...

sabarlah mungkin belum ada rezeki lagi esok lusa pasti ada :)

Diari Si Froggie said...

Benda nie kadang2 memang susah nak kata.. rezeki memasing kan.. aida dulu lepas study dapat kerja kontrak, lepas tamat kontrak pi kerja swasta jadi kerani stok, kerani pengurusan.. huih memang banyak kali tukar kerja.. pastu menganggur dekat 2 tahun urus anak buah sampai la nie.. apply banyak tapi yg panggilnya 2 3 je.. teringin sangat nak kerja gomen.. cuma rezeki sampai la nie tak muncul lagi. huhu.. sabar lah eh nia :)

Sabella Mohamad said...

akak , mungkin Allah nak suruh akak sabar dulu . in shaa Allah , kak nia akan dapat kerja yg setaraf dgn kelulusan akak nanti . rezeki masing2 kan , Allah dah tentukan ? percaya dgn janji Allah . sabar tau kak :)

Mimie Najib said...

insyaAllah..ada rezeki tu..cuma kita kena bersabar je.. :)

Anonymous said...

sis... same la kite.. ape je keje yg xmintak.. kdg2 sampai lari bidang... asalkan dpt keje tp semua hampeh.. mase blaja dulu selalu tlg kwn. pas diploma dulu pun tlg kwn dptkan keje. sekarang ni bile time kite, sume buat pekak telinga... susahkan?? lagi2 sy da berkahwin.. tempat keje lame semua reject sy sebab da kawen... padahal dulu puji melambung. beria-ia cko pas abes degree dtg keje dgn dorang balik... sekarang hampeh bile dpt tau da kawen..

xila xotmy said...

sabaq la...kite pon tgh nganggur...hmmm percaya dgn ALLAH...

Lilynn Wifey Sham said...

banyak2 sabar yer nia..

wan nur said...

assalam.. jemput join contest pertama saya untuk memeriahkan lagi. http://wannurrr.blogspot.com/2013/11/contest-im-diva.html :)