nuffnang

AWESOME BLOGGERS

Monday, 4 February 2013

diTindih , TerTindih ke Paralysis??


over betol gambar ni
Mode : Sangat seram.. Tapi ini bukan cerita Hantu okeyh..

Semalam kakak kita terBangun ... Tiba-tiba peluk kita.. Buat muka Blurr masa dia peluk..
kita baca surah-surah..ayat kursi.. tengah syok BW masa tu..

Kita tanya.. Kenapa?? ... kakak kene tindih rupanya..

Sejak dua menjak ni dia kerap sangat kene tindih.. sampaikan satu malam 
lebih dari 3 kali dia kene..
So malam tu I dengan baik hatinya menjaga kakak sambil cari punca berlaku 
nya kejadian ni.. Malam tu dia tido pegang tangan kita sebab takut sangat..

Nia kadang-kadang pun pernah jugak rasa.. rasa macam mimpi ngeri pun ada..
 masa nak bukak mata macam ada benda yang halang..nak gerak tak boleh..
kadang-kadang rasa sesak nafas..


Amalan untuk elak diTindih :

1. Berwudhuk (sekiranya selepas itu terbatal, tak mengapa tapi jika dapat dikekalkan 
sehingga lena adalah lebih baik).

2. Sebelum meletakkan tubuh ke tempat tidur, sapu sekali lalu dengan tangan ataupun 
kain sambil membaca Bismillah (atau apa-apa zikir. Amalan ini sebagai mengikut 
sunnah Nabi, dan mengelakkan daripada kita tertindih makhluk2 halus yang mungkin
 sedang berehat di pembaringan kita.

3. Baca 2 kalimah syahadah, selawat ke atas Nabi, Al Fatihah dan Ayat Kursi
(sekadar saranan)

4. AMALAN YANG JANGAN DITINGGALKAN - Tadah tangan macam berdoa, baca 3 Qul, hembus ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan. Ulangi 3 kali. Dengan izin Allah, 
amalan 3 Qul ini sudah cukup untuk mengelakkan daripada ditindih.

5. Mulakan berbaring dengan mengereng ke sebelah kanan terlebih dahulu 
(mengikut sunnah Nabi). Jika selepas itu mahu diubah kedudukan, tidak mengapa.

6. Sebelum lena, fikirkan perkara yang baik-baik. Jiak dapat berterusan berzikir sehingga 
lena lebih bagus.

Sumber : http://ikhtiarmuslim.blogspot.com

Masa search malam-malam tu gila seram bila tengok gambar pasal 
orang kene tindih ni kan..
Boleh dikatakan macam ada "something" la kat atas badan sebab tu kita sukar 
nak gerak..


25 comments:

Chipsmore said...

kena tindih xleh gerak.. nk mntak tolong pn, suara x kedengaran.. dlu penah nmpak gak kt google..hehe.. bayangan org yg kena tindih tu, ada makhluk halus yg baring atas badan org tu.. hoho.. serammmmm!

najihahfara said...

sy selalu jugak kene tapi x tau la betul kene tindih ataupun penat sgt

Chic Na said...

pernah jugak kena. nak baca ayat kursi pun jadi tunggang terbalik. seram je.

Lieya VoN JaY said...

thanxx for sharing.. saya pon kerap kena tindih..

Ym.Bundle said...

haha..aku pon penah buat entri pasal ni dulu..btw aku takpenah lagi alami..

Ila Aqilah said...

biasa dengar dengan orang yang kena tindih huhu minta dijauhkan, apa pun thanx untuk ilmu yang dikongsi :)

fifie said...

Fie selalu kena macam nie, like fie dah sedar fie aware apa yang berlaku di sekeliling tapi fie tak dapat react. Tak dapat bukak mata. Fie rasa fie bukan kena tindih, fie kena sleep paralysis. Sebab doktor ada yang otak fie tak terima oksigen secukupnya due to problem with hidung fie.

Aujinz said...

Ada istilah perubatan dinamakan Sleep Paralysis.

Yang selebihnya Wallahualam.

cik nana said...

okay tetiba naik bulu roma bace ni. Nana pernah kena rasenye paling dasyat kena dalam hidup. tdo ngn adik tapi adik belum tdo lagi, kite kena tindih serius rase dihenyak lepastu siap nampak byg yg tindih lagi. mase tu bace ayat kursi mcm kuat tapi x kuar suara nth mcm mana tetiba suara bleh kuar adik yg lum tdo smpai terkejut. serius masa tu ada bayang bangun dari badan keluar lalu pintu bilik. ohh okay bulu roma dah naik. huu. malam tu jadi sbb kite lupe letak yasin bawah bantal. selalu tdo mmg ad yasin bawah bantal.

sis92 said...

pernah kena dekat asrama dulu. memang cuak. nak menjerit pun tak terkeluar. padahal boleh nampak kawan2 kat sekeliling tapi diorang macam tak nampak kita. tsk. kalau jumpa doc memang dia akan kata sleep paralysis. huhu

sabella mohamad said...

bella takde pengalaman lagi . tapi pernah dgr cerita dari kawan2 kat asrama . takut jugak dgr cerita dorang . mudah mudahan tak terkena .

hazwan hairy said...

alhmdulillah msih belum ada pnglman..hehe..

faiq said...

aritu br je terkena..kene amalakan ni

LYAfrina said...

pernah alaminya..
ada y kata.. biasa y meniggal dlm tdo, maybe kena tindih camni.. apa2 pon..hanya allah swt y tahu..

nadia said...

alhamdulillah sepanjang nadia hidup nadia tak pernah kena. tapi ada jugak kawan2 nadia yang pernah kena time kat asrama dulu.
serammmm kannnnnnnnnn

sutera ungu said...

Saya pun selalu kena....rasa mcm nak mati...tak boleh bernafas...
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

shar90 said...

kakak nia mcm sye... satu mlm mungkin lebih 5 kali kene... mase mule2 kene dlu takot jgk tp bln pose pon kene... bile kene kite mcm sedar dlm mimpi je,,,xmampu buat pape... klu nk cepat sedar kene ade org kt sebelah bg kejutkan kite sbb sbnrnye kite xleh bgon dr tido atau tindihan tuh... mcm 50-50 antara sedar n tido... tp skrng sye xtakot sgt dh sbb dh terbiase plak... hehee
dlu klu kene smpai sakit2 satu bdn,,, rase mcm darah dlm bdn kene satu tekanan pelik mcm ade tarikan graviti yg amat kuat dlm mse same sikit pon xleh nk bergerak atau lawan... mcm tips nia tulis tu mmg patot amal yg lg penting solat sbb dlm solat ade al fatihah sbg rukhyah dlm diri... hee

**sori terlebih pjg plak komen sbb nk kongsi pgalman... hehee xD

Izara4eva™ said...

ara pun pnh rasa masa kt kolej dlu. ya allah minta jauh. patut di amalkan ni sblom tdo.

Nick Nashram said...

biasanye kalo tido lewat pukul 4 5 pagi mesti kena tindih..huhu..saya kalo kena tindih terus psng al-quran kat nset :)

Eazy Izzuddin said...

pernah rasa kena tindih ...
nak buka mata pun susah
tp melawan juga
Alhamdulillah
:D

sha (chirp chirp) said...

selalau jugak kna dulu. mmg xleh nafas, rsa mcm da nk mati. hoho. amalkan baca doa tidur, baca bismillah 21 kali, surah ayat kursi lepas baca sapu satu badan sebelum tidur. insyaALLAH. dilindungi ALLAH :) jgn lupa basuh kaki! hihi.

sha (chirp chirp) said...

singgah sambil follow sini! #615 :)

Myra Jay said...

Minta dielakkan dari terjadi, selalu gak dengar kawan2 cakap kena tindih ni, risau ha

aDir said...

Amalkan baca ayat tiga Qul di atas dan sapu seluruh badan insyaAllah boleh hidarkan kena tindih dan di gigit jin. Yakin pada Allah bukan pada ayat sahaja. kalau masih ada gangguan juga lagi, perlulah berjumpa dengan mana-mana perawat islam dengan kadar segera, dikhuatiri akan effect pada fizikal kita. wallhua'lam