nuffnang

AWESOME BLOGGERS

Tuesday, 29 January 2013

Biar PAPA, asal BERGAYA

Most of people sekarang ni nak sangat bergaya.. Bukan zaman sekarang ni je..
dah berjuta tahun kot orang macam ni wujud.. memang la kita kadang-kadang teringin nak 
ada apa yang orang lain ada..
kita nak pakai apa yang orang lain pakai.. kita nak rumah besar-besar..kalau boleh banglo..
Nak baju cantik-cantik ngalahkan retis kononnnya.. nak kasut kalau boleh limited edition..
sebab tak nak sama dengan orang lain..nanti malu.. 
(kalau terserempak..buat muka bodoh..tapi dalam hati "lepas ni aku tak kan pakai baju ni lagi")
"Biar PAPA asal BERGAYA"

Nak handphone mahal-mahal.. SIII konon.. (bagi contoh handphone sendiri nampak..)
tak cukup puas lagi..sebab orang lain pakai Ipad.. tambah lagi..
Handbag kalau tak 300 ke atas tak nak tengok.. Makan pon tak pandang la kedai mak cik kiah kat tepi jalan.. "geli tekak aku nak duduk makan kat situ.." amboiii..
nak makan restoran yang mahal-mahal.. makan kat hotel 5 star okay!!
Kereta pulak.. beli yang brand luar negara punya..Malaysian brand tak main la beb..
"Alaaaa...kereta yang tak de bumbung tuu.." 
bila lalu je semua orang cakap..wooooo..cantik nye kereta dia..


Disebabkan nak semua tu..maka sesetengah orang sanggup la.. ada sugar daddy.. jadi anak ikan..
and.. berhutang dengan "along"!!!
Masa nak hutang tak pikir pun effect nya nanti.. along tu sanggup buat apa je untuk dapat balik duit dia..
Bukan nak bukak aib orang.. tapi just nak share kisah benar.. and di jadikan pengajaran untuk kita semua..
Adalah kisah cikgu ni.. gaji dia RM 3000++ okay.. kereta pakai je..sebab oragn lain bayar..
ada anak 3 orang.. 2 je yang sekolah.. setiap bulan selalu je tak de duit.. 
masa pay day je..sibuk bayar hutang sana..hutang sini.. pastu belanje sakan..
beli note la.. Ipad la.. kereta sebijik la..semudah tu je.. 
Next month kompem!! ko tak kan nampak dah 
benda-benda yang dia beli tu.. kene jual balik..hoho
Honestly..Nia bukan nak menunjuk-nunjuk..or membanding-bandingkan sapa yang lebih baik or lebih kaya kat sini.. Tapi ayah Nia kerja kerani je..gaji dia pon RM 1000 je sebulan..memang sikit..kerja dah lebih 24 tahun tau.. tapi tak pernah naik pangkat..kedekot punye bos!!
Tapi kita orang hidup sekarang ..Alhamdulillah.. cukup makan pakai semua.. Mak kalau jadik accountant memang sesuai..selama ni dialah yang pegang semua kad-kad bank kat rumah ni.. termasuklah kad bank I okay..So..korang jangan hairan lah sebab I mampu beli S III walaupon tak bekerja lagi.. Tak sangka duit PTPTN mak simpan banyak lebihan nya..hehe
Gaji ayah setiap bulan mak mesti simpan jugak..dia tak kan habiskan untuk beli gadget-gadget tu semua..
and akan beli bila betul-betul perlu je.. and.. 
Mak nia lah tempat orang selalu nak pinjam-pinjam..Macam along jugak la function nye.. Kalau nak di bandingkan gaji ayah ngan gaji "si peminjam" memang ber kali ganda jauh bezanya.. sebab tu la orang cakap..

"Sikit-sikit.. lama-lama jadi la bukit.."
Kalau dah gaji satu hari terus habis..esok lusa nak makan apa..minyak lagi.. bayar bil lagi..
Lagi-lagi kalau yang muda-muda ni dah boros..asyik nak enjoyyy je..
So..berIngat-ingat lah..kita tak sentiasa senang..ada masa kita pun akan susah.
Duit berjuta-juta pon..kalau Boros.. memang kering jugak bank ko tu..

37 comments:

Chic Na said...

betul tu. bak kata org ukur baju di badan sendiri. hehe.. eh betul eh peribahasa ni? ;)

cik nana said...

pendapat nana la kan cara seseorang tu berbelanja bergantung kat taraf keluarga n kesedaran diri sendiri jugak. kalau family yang berada tu bolehlah nak demand tapi kalau kita dari family yg biasa2 cam nana ni kekadang nak pakai duit pk susahnye ayah kerja nak cari duit tu. bila pk camtu otometik insaf x boros2, hihi :)

shar90 said...

mintak jauh dari perangai cenggitu... hee xD

najihahfara said...

besederhana tu lebih baik kan :)

Nurfaezah Abdullah said...

huhu in my case, sy sometimes susah nak kwl nafsu shopping walaupun almost pokaii :O i am bad in money saving hehe -.-'

hazwan hairy said...

setuju...biar susah dhlu bru sng kemudian..hikhik

Nisa Shahrien said...

gunung kalau dihakis pon lama2 jadi landai.. boros sangat pon tak boleh.

NIA SI DRUMSTICK said...

Betul la kot..haha..kalau ukur kt bdn org lain tu jd cmtu..

NIA SI DRUMSTICK said...

Tp sstgh org xpndg semua tu..yg ptg apa dorang nk dorang dapat..

NIA SI DRUMSTICK said...

Opkosss..mnti kt plak jd along..haha

NIA SI DRUMSTICK said...

Tauk cpa jihah..dats better kan..

NIA SI DRUMSTICK said...

Biasala tu..hehe..nia pon cmtu jgak..tp xde la over sgt..

fifie said...

Setuju Nia, nie tak kalau kawan pakai SIII kita nak lebih lagi terus beli bapak Iphone. Macam sorang kawan fie dekat uni nie, ayah dia orang biasa2 je dia cakap dia anak orang kaya then rela tu bawak kereta proton bapak dia ke uni, si ayah tu kena naik motor pergi kerja. Lansung tak fikir nanti kalau adik2 balik sekolah nak ambil macam mana. Lepas tu kalau kawan2 nak pergi rumah terus tak bagi.

NIA SI DRUMSTICK said...

Yess..tp rmai nk sng je.xnk ssh..

NIA SI DRUMSTICK said...

Tu la psl.ni kn pulak duit..

NIA SI DRUMSTICK said...

Hahaha..tau xpe..nk yg lebihh je.tp xsdar..poket kosongg..hampeh!

Chipsmore said...

HUtang PTPTN yg skang ni pn dh merungsingkan.. Bila lah dapat abis bayar.. huhuhu..

nur hidayah isa said...

ni abg kite punya motto ni. sabo jela. suka sgt berhutang. jnji bergaya. susah kalo selalu mcm ni.

iima ❥ said...

betul tuh setuju...

mak ayah ima pun pandai simpan duit mcm parents Nia...

Bui Junaidi said...

SETUJU SGT..KAK BUI NI JENIS YG BOROS JUGAK TP BOROS BERTEMPAT..HEHE

Nick Nashram said...

tak nak jadi cam cikgu kat atas..huhu
kalo saya la x selesa hidup kalo berhutang.
settle dulu psl hutang..

محمد رازيق said...

huhu. bila dah papa ni, duk pi mai2 pinjam duit. hehe

NIA SI DRUMSTICK said...

Tau xpe..Bukan skit hutang kna byr neh...

NIA SI DRUMSTICK said...

Ye ke..ish2..Jgn nnti kna mkn hutang sndri sudahh

NIA SI DRUMSTICK said...

Kan..bgus la..ikut jejak lgkh dorang

NIA SI DRUMSTICK said...

Laaa..Ye ke Kak bui..xpe..asl betempat..Jgn xsdr dri sudahh..

NIA SI DRUMSTICK said...

Kann..risau la slgi htg xbyr..

NIA SI DRUMSTICK said...

Jgn htg Byk Sgt..hehe

Nick Nashram said...

nia guna celcom or maxis??
nati msg kt fb saya ye :)

sabella mohamad said...

hm mmg ada je org pattern cenggitu kak . plus , dengki dengan kemampuan org lain . thats why diorang nak jugakk beli benda2 yg mahal even diorang tak mampu pun senanye . sederhana lebih baik . kalau mampu , tak pe la .

Aida Omar said...

setuju dengan entry nia nie.. lagi2 kakitangan kerajaan memang ramai berperangai macam nie.. kawan sebelah beli kereta baru dia pun nak lawan jugak.. tu yang jadi biar papa asal bergaya. Wah terbaiklah mak nia pandai uruskan kewangan.. mohon tips dishare kan. hehe..

xila dot said...

wahhh bausnya mak...org ni makin besar gaji makin bnyak nafsu berbelanja..ye dak? teheee

Nick Nashram said...

hari ni baru sempat nak online..huhu
nia x add kat fb pun.
duk cari tp x jumpa.

Nurul Filzah said...

Nurul kalau nak something, Nurul simpan duit dr awl. sbbnya Nurul dah tak smpai hati minta parent duit. Dah bnyk sgt hutang yg Nurul pinjam dari mereka sjk Nurul lahir lg. Hehehe, baguslah mak sis, mcm mak Nurul jugak

Izzah Azizah said...

ikut kemampuan. kalau berhutang baik tak payah. huhu

nadia said...

nadia sangatttt tak suka prinsip biar papa asal bergaya. :)

Myra Jay said...

Itulah lumrah orang sekarang yg suka bergaya tp duit takdak..

Biar kita kumpul sikit2 sehari, lama2 membiak, belilah nak beli apapun kan ;D