nuffnang

AWESOME BLOGGERS

Tuesday, 29 January 2013

Biar PAPA, asal BERGAYA

Most of people sekarang ni nak sangat bergaya.. Bukan zaman sekarang ni je..
dah berjuta tahun kot orang macam ni wujud.. memang la kita kadang-kadang teringin nak 
ada apa yang orang lain ada..
kita nak pakai apa yang orang lain pakai.. kita nak rumah besar-besar..kalau boleh banglo..
Nak baju cantik-cantik ngalahkan retis kononnnya.. nak kasut kalau boleh limited edition..
sebab tak nak sama dengan orang lain..nanti malu.. 
(kalau terserempak..buat muka bodoh..tapi dalam hati "lepas ni aku tak kan pakai baju ni lagi")
"Biar PAPA asal BERGAYA"

Nak handphone mahal-mahal.. SIII konon.. (bagi contoh handphone sendiri nampak..)
tak cukup puas lagi..sebab orang lain pakai Ipad.. tambah lagi..
Handbag kalau tak 300 ke atas tak nak tengok.. Makan pon tak pandang la kedai mak cik kiah kat tepi jalan.. "geli tekak aku nak duduk makan kat situ.." amboiii..
nak makan restoran yang mahal-mahal.. makan kat hotel 5 star okay!!
Kereta pulak.. beli yang brand luar negara punya..Malaysian brand tak main la beb..
"Alaaaa...kereta yang tak de bumbung tuu.." 
bila lalu je semua orang cakap..wooooo..cantik nye kereta dia..


Disebabkan nak semua tu..maka sesetengah orang sanggup la.. ada sugar daddy.. jadi anak ikan..
and.. berhutang dengan "along"!!!
Masa nak hutang tak pikir pun effect nya nanti.. along tu sanggup buat apa je untuk dapat balik duit dia..
Bukan nak bukak aib orang.. tapi just nak share kisah benar.. and di jadikan pengajaran untuk kita semua..
Adalah kisah cikgu ni.. gaji dia RM 3000++ okay.. kereta pakai je..sebab oragn lain bayar..
ada anak 3 orang.. 2 je yang sekolah.. setiap bulan selalu je tak de duit.. 
masa pay day je..sibuk bayar hutang sana..hutang sini.. pastu belanje sakan..
beli note la.. Ipad la.. kereta sebijik la..semudah tu je.. 
Next month kompem!! ko tak kan nampak dah 
benda-benda yang dia beli tu.. kene jual balik..hoho
Honestly..Nia bukan nak menunjuk-nunjuk..or membanding-bandingkan sapa yang lebih baik or lebih kaya kat sini.. Tapi ayah Nia kerja kerani je..gaji dia pon RM 1000 je sebulan..memang sikit..kerja dah lebih 24 tahun tau.. tapi tak pernah naik pangkat..kedekot punye bos!!
Tapi kita orang hidup sekarang ..Alhamdulillah.. cukup makan pakai semua.. Mak kalau jadik accountant memang sesuai..selama ni dialah yang pegang semua kad-kad bank kat rumah ni.. termasuklah kad bank I okay..So..korang jangan hairan lah sebab I mampu beli S III walaupon tak bekerja lagi.. Tak sangka duit PTPTN mak simpan banyak lebihan nya..hehe
Gaji ayah setiap bulan mak mesti simpan jugak..dia tak kan habiskan untuk beli gadget-gadget tu semua..
and akan beli bila betul-betul perlu je.. and.. 
Mak nia lah tempat orang selalu nak pinjam-pinjam..Macam along jugak la function nye.. Kalau nak di bandingkan gaji ayah ngan gaji "si peminjam" memang ber kali ganda jauh bezanya.. sebab tu la orang cakap..

"Sikit-sikit.. lama-lama jadi la bukit.."
Kalau dah gaji satu hari terus habis..esok lusa nak makan apa..minyak lagi.. bayar bil lagi..
Lagi-lagi kalau yang muda-muda ni dah boros..asyik nak enjoyyy je..
So..berIngat-ingat lah..kita tak sentiasa senang..ada masa kita pun akan susah.
Duit berjuta-juta pon..kalau Boros.. memang kering jugak bank ko tu..

Sunday, 27 January 2013

Impian jadi kenyataan


Percaya tak??

Nia sendiri pon tak percaya okay..
bangun pagi..ek?? dia ada kat sebelah..

Dulu..memang mengidam sangat nak dapat dia..malam-malam pun termimpi-mimpi kan dia..
nak pegang dia sangat-sangat..
 So, tak payah nak story-story panjang lebar sangat la..
(bukan ada orang nak bace pon kan) huhu

So on 27th January.. its belong to me.. =)


Gembiranya hati tidak terkata..tapi masa nak beli terketa-ketar jugak la tangan nak bagi 
duit kat jurujual tu kan..uhhh.. tapi apakan daya..itu kehendak hati kau Nia..
Sebelum disalahkan menghabiskan duit mak ayah.. 
Ingin ku bercerita di sini.. ini bukan jua hasil titik peluhku..hahaha
tapi hasil lebihan duit ptptn..

Ptptn bagi duit suruh ko belajar!!ko pegi habiskan untuk beli S III buat apa!!
ok..sepanjang study I simpan la sikit-sikit kan.. nanti I bayar la balik okey pak cik PT.. 
thanks tau bagi pinjam..boleh la kita merasa nak gune phone mahal-mahal gini kan..
(walaupon masa ni tanam anggur je)


Waaa..sapa tu??cantiksss gilerss.. :p

So sekarang nak sambung balik explore menatang ni..hihi..
maklumla.. kitaorang tak biasa guna benda canggih-canggih ni..
nanti boleh update blog gune benda ni..haha 
(ada lappy besar gedabak ni pon tak puas lagi ke)
Tapi sekarang ada problem..wi-fi tak leh nak connect..
pelik betol!!grrhhh!!
Wiwit!! dapat award dari blogger hensem ni.. Abg Nick ecece!! timekasih..ahaha..
ramai lagi yang dapat..singgah la blog beliau..very nice entry..
bukan apa.. kitaorang kena la support each other kan..
kalau blogger lain tak singgah and komen..sapa lagi nak buat..



Wednesday, 23 January 2013

the silent day



Ya Allah.. temukanlah jodoh yang terbaik untuk hamba-hamba-MU..



Tuesday, 22 January 2013

Ahmad Adam Syukri



Mesti korang ingat lagi kan adik Adam ni.. 

Adam yang lahir secara vacuum pada 4/3/2012 dan sewaktu kelahirannya Adam keluar dalam keadaan flat dan kekurangan oksigen. Scan MRI pada 9/3/2012 menunjukkan otak Adam mengalami kerosakan yang amat teruk. Adam tidak pandai menelan air liur dan bergantung pada mesin oksigen untuk terus hidup. Adam juga perlu bergantung pada mesin suction kerana tidak pandai menelan air liur. Mata kanan Adam mengalami injured, begitu juga dengan telinga kanannya yang tidak dapat mendengar kerana kerosakan pada bahagian dalam telinganya.

sumber : FB Adam

Ya Allah.. bertapa hebat nya dugaan yang dia terima.. sesungguh nya kalau kita sendiri yang alami pun belum tentu kita mampu..inikan pula lagi dia yang sekecil itu.. Tapi Allah itu maha adil dan penyayang..
tentu dia telah sediakan yang lebih baik lagi buat adik Adam lepas ni..

Cepat-cepat sembuh ye sayang..

sekarang umur dia dah 11 bulan..korang pun boleh nampak kan.. 
Adam makin tembam dah sekarang..
Dulu mak dia pernah dijemput oleh rancangan PRIMADONA kat Astro tu..
masa tu Nia pon dah tak mampu nak cakap apa..1 famly tengok..semua nanges-nanges..
part mak dia cakap..
 "sanggup ke nak tengok anak.. bila salin pampers dia..sampai kulit pun lekat2 kat situ.."



alala..makin tomeii dah dia sekarang.. 
"Doakan Adam sembuh ye kakak, abang, aunty, uncle yang baik hati semua.."


Saturday, 19 January 2013

Tak HOT langsong ok!!


Bila bukak je lappy.. website apa yang First sekali korang bukak??
FB? BLOG? TWIT-TWIT?
sekarang ni ada macam-macam laman social yang hot selain dari semua tu..
contoh nya.. Instagram..(Nia tak de sebab still pakai public phone lagi)
Sah-sah penipu besar kan?? ye la..hp tak secanggih korang lagi..
nanti dah keje I beli lah..kehkeh..

Ranking Laman social yang paling Nia layannnn sangat-sangat..

No. 1


Kenapa suka FB ni??
Nia ni agak ketinggalan zaman teknologi ni tau.. dulu-dulu mase korang semua 
gila-gila hot buat account FB ni.. Nia still main Friendster..dulu susah nak online..
lappy pon tak de lagi..nak online kene pegi cybercafe..
sekarang account friendster dah tak ingat password..biar je la..
lagi pon kat dalam FB ni ramai kawan..

Next??


Masa tengok kawan-kawan sebok main blog..selalu tanya dorang

ko update ape dalam blog tu?
korang nak cerita ape?
tiap hari ade idea ke?
cam mana nak main blog?

Sekarang..I yang OBSESS..

Bila tengok blogger HOT selalu komen..wahh..makin rancak ler blogging ni kan..
million THANKS to blogger yang selalu komen kat blog Nia ni..
Update entri pon entah ape-ape kan..
By the way, Pengomen tegar blog Nia..dah masukkan dalam blog list..
Wajib untuk dilawati setiap kali bukak blog okeyh..^_^

Last..


Ntah macam mana la boleh ter-buat account twitter ni ek..
nak skodeng someone actually..lepas tu tengok blogger-blogger lain semuanya macam active giler la dengan twitter ni..So..Nia try je la kan..walaupon account ni macam syok sendiri je..
kalau orang tu jenis kaki update status ni boleh la..


Kalau pasangan korang buat account lain..tapi korang tak tau..korang marah tak??
then.. perlu ke nak bagi tau setiap account yang korang ada kat pasangan?


Monday, 14 January 2013

Gugur Janin Online ??


Pil yang paling HOT kat Malaysia sekarang ni..

"Pil GUGUR Janin"


Astafirullahalazim..ok..mengucap dulu.. makin mudah pulak kan nak buat maksiat sekarang..
Nak risau ape.. Kalau da memboyot.. beli je la pil tu..zaman sekarang ape susah..
semuanya di hujung jari je.. ape pon boleh..

2 papan RM 310 - RM 340 (kalau nak sebijik je pun boleh.. RM 15)
Info-info ni dapat dari METRO..

ada sapa-sapa yang berminat??mengucap la banyak-banyak..
Ingat Allah sebelum buat benda terkutuk ni..

Ini sebenarnya pil yang digunakan untuk mengubati penyakit ulser duodenum and ulser gastrik actually..
tapi tak tau la idea siapa yang bijak sangat pegi menyalahgunakan pil ni.. kat sini pon ade dinyatakan cam mana nak guna pil tu.. Telan 5 biji then sumbat 1 dalm kemaluan.. lepas 7 jam telan lagi 2 biji.. then ada lagi la instruction seterusnya.. kene telan banyak pil tau..
Kompem-kompem ler sakitkan.. nak gugurkan janin tu..tapi still lagi ada yang nak buat..
Kalau lahirkan nanti pulak.. korang bunuh..korang cincang baby tu.. tikam dari tingkat 5..
sebab geram bapak dia tak nak tanggungjawab..


Banyak lagi cara lain...banyak lagi orang yang nak anak kat dunia ni tapi belum ada rezeki..
Nia bukan nak sokong buat maksiat ni lepas tu bagi je kat orang senang-senang..tak yah pening-pening nak jaga baby tu..tapi..daripada tengok baby kena buang dalam tong sampah..kene campak dalam laut..
kene gigit ngan semut..teburai otak ape semua..hish!!Nauzubilah..tak sanggup nak tengok berita-berita camtu kat TV.. bertaubat lah dah buat salah tu kan.. Allah tu kan Maha Pengampun..


Tuesday, 8 January 2013

10 000 free seats!!


Sape tak nak?? memang gila!!meriah sangat la website Air Asia semenjak pukul 12 malam ni..
Gila free tuuu!! kalau nak harapkan harga biasa..tak de promo-promo gini..
woo..mahal..mau rm 300 jugak sorang.. 

punye la susah nak bukak yang kat bawah ni..Nia try la kan booked 1 tiket pegi balik KL..
memang berbaloi-baloi.. walaupun kena tunggu 15 minit untuk loading benda ni je..


kalau dah dapat harga rm 15.00 je pegi balik.. sape tak nak??hish!!
nia nak pegi sana buat ape pulak kan..tiket memang la murah..tapi nak duduk hotel lagi..
makan lagi..tak semua nya murah..haha.. dengan keadaan ekonomi yang tengah meleset sekarang ni..
baju pon tak de tambah-tambah lagi tu..


Nak tolong air asia promote sebenar nya..tapi bila bukak je website air asia..
amboiiiii!!.. tiket dah nak habis.. sekarang baru je 1:47 a.m.. tak sampai 2 jam di bukak
tiket dah tinggal macam taik gigi je..  hadoia!! rakyat malaysia ni memang patut
banyak-banyak terima kasih kat PM tau.. 

Tapi..latest news yang Nia dapat..most of pengguna tak dapat booked tiket..
bila part pembayaran..semua failed.. sabo je la..tapi kenape tiket habis??

Hari ni pegi TM bayar Penalti yang bukan salah I okeyh.. sapa yang ada tak tau kisah..bace kat Surat Cinta TM ni.. Mak bukan main semangat lagi nak pegi beperang kat TM ni..
(dalam hati..ayoyo!!kena tebal muka 5 inci la lepas ni)
sampai je depan kaunter.. mak bagi surat lawyer tu..

"eh!!ini semua salah korang.. sekarang senang-senang je nak menyaman orang tak tentu pasal.. kalau dah tau benda ni tak boleh buat..kenape suruh customer buat jugak!!"

dengan muka yang sinis..dia jawab.. "tolong pergi ke tingkat 1.. kat sini nak bayar bil je.."

mak cakap lagi.. "ye saya tau..saya just nak bagi tau korang..lain kali jangan buat lagi..
sedap-sedap korang je buat tu..buat ni..pegi sana..pegi sini..lepas tu..bayar jugak kan.."

ok..anak yang innocent pon masuk.. "tak pe lah kak.. Saya bayar je.."
(dalam hati..menanah hati ni nak bagi duit 187 tu tau!!)
lepas bayar..terima kasih pon dia tak cakap.. Gerammmnye akuuu!!!
Tak hormat customer langsong!! tak yah nak buat-buat muka lahh..


Sunday, 6 January 2013

Terukir di bintang ...


Rasanya ramai la yang tengok AJL semalam kan.. Happy sangat sebab hafiz menang..hehe
vokal dia memang power la..semoga lebih berjaya di masa depan ye..^_^
Ku akui..ko memang power.. Ini bukan bias sebab dia sarawakian ok..
sebab Nia rasa suara dia memang power..


Yang sedehnye.. bila bukak je FB.. tengok la update-update status bagai..

"kenape Yuna menang?"
"banyak lagi persembahan yang power dari Aizat.."
"tak adil la.. Yuna menang..=( "

Memang la diakui.. persembahan Aizat tak la sehebat yang lain tu kan..banyak lagi yang buat grand-grand..
contohnye lagu anak kampung tu.. (harapkan lagu ni menang untuk persembahan terbaik)
Tapi..dah juri pilih Yuna.. Juara lagu ke 27.. terima je lah..
Kesian Yuna tau.. mesti dia sedih kalau tau ramai yang tak puas hati dia juara semalam..


Hensem kan Aizat sekarang.ehe..

"Sayang ku jangan kau persoalakan siapa di hatiku..
Terukir di bintang..Tak mungkin hilang..cinta ku padamu.."

Thursday, 3 January 2013

Jom Jadi BAIK ...


Happy New Year Sayang!!

Lama betul menghilang.. bery-bery busy tau.. dengan exam, new year lagi, intebiu lagi..
tengok-tengok je kat pageviews..dah la kurang..tak update lagi lah kurang..
sakit hati betol..sape yang tak lawat blog I ni? (jangan perasa diva boleh tak?)


teringat satu kisah masa tahun baru..

Tiba-tiba salah seorang dari mereka berkata "alah.. bukak je la tudung tu.."
sekali ni je pun..

Tak semudah itu.. ye..aku memang seorang yang belum penuh iman nya..
solat pon kadang-kadang aku tinggalkan.. baju pon tak selonggar yang sepatutnya..
tapi..aku tengah berusaha..untuk berubah..kejalan yang lebih baik..


Nak mandi pon pakai tudung ke? bukak je la.. 
ish!!tak nak la..ramai orang ni..

Aurat tetap aurat kan..tolongla..aku bukan nak berlagak baik..alim..
nak tunjuk kat semua orang yang akulah wanita paling alim kat dunia ni..
tidak.. tapi..aku takut.. pada azabNya..
sekali aku membuka hijab.. aku takutkan balasan nya..
aku tak mahu menarik ayah ke neraka.. tidak sekali..


Dulu.. Nia mengaku..memang susah nak tutup aurat..even bertudung..
tapi kadang-kadang..bukak jugak..
tapi sejak 2 tahun yang lalu hati Nia tergerak untuk betul-betul ubah apa yang patut..
Terima kasih kawan..sejak kenal ngan korang..
Nia mula malu untuk bukak aurat..

Yang tak berhijab..tak tutup aurat tu..jangan la sesekali suruh yang bertudung tu bukak hijab dorang..
cukup-cukup la dengan hasutan syaitan.. ditambah dengan hasutan manusia pulak..
insaf-insaf la yer di tahun baru ni..

Act.. sungguh tak faham..apa faedahnya..kalau celebrate new year kat pub..club?
tak boleh ke celebrate dengan famly ke...luangkan masa dengan dorang..lagi berfaedah..